Vett och etikett på golfbanan

Golf är en sport med mycket starka traditioner. En hel del av dessa rör saker som hur man uppför och klär sig på golfbanan, och även om inte alla är i bruk längre är många något som majoriteten av klubbar och spelare håller fast vid.

Kläderna

Klädkraven på golfbanan är något som varierar från klubb till klubb, och medan somliga kan kräva att man har endast en typ av kläder på banan är det många som tillåter ett bredare spektrum av kläder. En skjorta med krage är i regel standard, men det kan vara en vanlig skjorta eller en pull-overvariant, och ärmarna kan vara kort eller lång. När det kommer till byxor är det många klubbar som mer eller mindre säger att så länge det inte är jeans så går det bra. Så vill man kan man bara bära ett par bekväma träningsbyxor ute på banan. Shorts är mer sällan accepterade, men det beror igen på vilken klubb man spelar hos.

Uppförande

Golf började som en gentlemannasport och det fanns tydliga och strikta regler på hur man förväntades uppföra sig på banan. Nu har vi ju inte exakt samma värderingar som förr, men på golfbanan förväntar man sig fortfarande ett gott uppförande från spelarna. En mycket viktig aspekt alla golfare får lära sig är just en fråga om säkerhet. Om en boll eller klubba träffar fel kan det ha väldigt allvarliga konsekvenser och det är viktigt att inte slarva med detta. Respekt för andra spelare är också något mycket viktigt.

Det gäller att inte störa upplevelsen för de andra spelarna runtikring sig. Relaterat till detta kan man även nämna att det kan även förväntas ett viss tempo på golfbanan. I Sverige är många mer förlåtande i detta, vilket många uppskattar. Håller man en väldigt lågt tempo i exempelvis England eller USA kan man faktiskt bli ombedd att blocka upp sin boll och gå ikapp sitt sällskap. Men märker man att en grupp bakom en håller ett högre tempo bör man respektera detta och låta dem spela före en.